Sárgaréz

sargarez lemez

Sárgaréz lemezek

sargarez szalag

Sárgaréz szalagok

vorosrez rudak

Sárgaréz rudak

Érdekességek:

A sárgaréz: réz és cink ötvözet. Színe a cinktartalomtól függően a világossárgától a sötétsárga árnyalatig változik. Szilárdsága az összetételtől függően változik.

Jól önthető, kovácsolható, forgácsolható, nyújtható. Vegyi hatásokkal szemben ellenálló. Félkész termékei a lemezek, szalagok, csövek, rudak, huzalok.
Dísztárgyak, hangszerek, perselyek, csavarok készülnek belőle. Gyakran alkalmazzák víz-, gáz-, fűtésszerelvények anyagaként.

A sárgarezekben a réz ötvözője a cink, amelynek hatására a réz keménysége és szilárdsága nő, önthetősége javul, gázoldó képessége csökken, villamos vezetőképessége romlik, légköri hatásoknak ellenáll, jól polírozható lesz.

- 20 % Zn tartalomig hidegen jól alakíthatók, de kevésbé jól forgácsolgatók,

- 37% -50% Zn tartalomig melegen jól alakíthatók és jól forgácsolhatók.
- A különleges sárgarezekben a nikkel (Ni) és az alumínium (Al) a szilárdságot, keménységet és a szemcsefinomságot javítja, míg a Mn és az Sn a melegszilárdáságot növeli és ellenállóvá teszi a sárgarezeket a tengervízzel szemben
- Az alpakka (újezüst) 5-30% nikkelt és 13-35% cinket tartalmaz, a korrózióállósága és rugalmassága miatt alkalmas dísztárgyak evőeszközök, membránanyagok készítésére.

Free Joomla! templates by Engine Templates